Tarih Kitapları

Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder Kitabı PDF indir

Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder Kitabının Özeti

Herkese Merhabalar kitap sever dostlarım, siz değerli okurlarımız için Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder kitabı ile ilgili geniş bir şekilde bilgiler sunmak için bu sayfayı bir araya getirdik. Yazımızda

Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder kitabı ile ilgili geniş bir bilgiye sahip olabilir, Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder kitabının konusunu geniş bir şekilde bir biçimde inceleyebilirsiniz. Ayrıca yazımızın sonunda Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder kitabına ait PDF dosyasını da ücretsiz indirebilirsiniz.

Kitap Özeti

“Ne yazık ki, Türkiye’de toplumun çoğunluğu, geçmişinde göç ve yerleştirmeyle alakalı acılı anıları olsa da, iskân kurumunun bugünkü dışa kapalı ve yabancı korkusuyla zedelenmiş arkaik anlayışını destekliyor. Oysa, bugünün mağdurları olan yabancıların, mültecilerin, sığınmacıların konumu, fakat ‘insan hakları’ düşüncesinin yaygın bir şekilde benimsenmesi ve içselleştirilmesiyle iyileşebilir. Aynı biçimde, ne yazık ki, kentlerde ve kırsal alanlarda yerinden edilenler ve kamulaştırma mağdurları adeta çoğunluğun sessizliğine muhataptırlar.”
Toplum mühendisliği lafının sosyal bilimlerden günlük politikaya sirayet ettiği günümüzde, bu “mühendisliğin” en etkili araçlarından olan iskân politikalarının pek az dikkat çekmesi, pek az tartışılması, çarpıcı bir çelişki. Şehircilik ve nüfus çalışmalarının ülkemizdeki mühim ustalarından Sema Erder’in kitabı, bu tartışmayı açıyor. Kitap hemde, Türkiye’nin tarihini iskân politikaları üzerinden okumamızı sağlıyor: Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi… Kürtler ve Aleviler’in zorla yerleştirilmesi… Ulus-devletin yapıtaşı mahiyetindeki 1934 iskân Kanunu… Yeni devletin “kurucu unsuru” olmaktan “dış Türkler” statüsüne Balkan göçmenleri… Son “şenlendirme uygulaması” niteliğindeki 1974 Kıbrıs nüfus yerleştirmesi… 1980’lerin ikinci yarısından sonra “güvenlik amaçlı” kitlesel sürgünler… Osmanlı’da iskân kurumunun oluşumundan, Cumhuriyet dönemine, yerleştirme ve göçertmenin etkili bir yönetim mekanizması olarak işletildiğini göze çarpıyor. Erder, günümüzdeki iskân anlayışını sürekli olaraklik ve değişim boyutlarıyla ele alırken; gerek afetler gerek kamu yatırımları sebebiyle yerinden edilip mülksüzleştirilenlere de bakıyor ve yeni iskân Kanunu’nun inşaat sektörünün “kolaylaştırıcısı” olma işlevine gözleri üstüne topluyor.

Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder [PDF İNDİR]
Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder [EPUB İNDİR]

Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye – Sema Erder KİTABI PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu